24 jan Welke cloud strategie past bij u als mkb?
Steeds meer ondernemingen verhuizen hun data naar de cloud. Ook mkb’s stellen steeds vaker een cloud strategie op om flexibel te kunnen overstappen naar de infrastructuuroplossing die voor hun onderneming het interessantst is. Op die manier kunnen applicaties en toepassingen met verschillen in performance, veiligheidsvereisten en schaalbaarheid op de juiste plaats draaien. Een cloudomgeving biedt een onderneming meer flexibiliteit, waterdichte security en eenvoudiger gegevensbeheer.
Wat is het verschil tussen private, public en hybride clouds?
Er zijn drie manieren om cloud services te implementeren: public, private en hybride. Public clouds – zoals Microsoft Azure worden beheerd door de provider waar u de clouddiensten afneemt. Het is een interessante keuze voor ondernemingen die vooral standaardapplicaties gebruiken en geen maatwerk nodig hebben. Bij een private cloud beschikt u daarentegen over een omgeving die enkel door uw organisatie wordt gebruikt. Die omgeving kan binnen uw eigen datacenter worden opgezet of worden gehost door uw cloudpartner. Bedrijven die bedrijfskritieke applicaties gebruiken, zoals overheidsinstellingen of banken, kiezen vaak voor deze oplossing.
Hybride cloud heeft de voorkeur
De populairste keuze onder het mkb is een hybride cloud, hiermee kiest u voor het beste van twee werelden. Op die manier krijgt u de mogelijkheid om data en applicaties eenvoudig te verplaatsen tussen de public cloud en uw eigen server, naargelang de gevoeligheid van de gegevens en de schaalbaarheid die nodig is om de vraag te verwerken. Wat uw onderneming alleen maar veiliger en flexibeler maakt.
Wij adviseren onze mkb klanten ook veelal een hybride oplossing waarbij de data-opslag van de Office 365 producten (Word, Excel en mail) in de cloud gebeurt. Daarnaast blijft er vaak een (kleiner) netwerkserver actief op locatie voor applicaties die men liever niet in de cloud heeft of niet in de cloud kunnen.
Beheer van een cloud omgeving
Intensief cloud gebruik gaat ook gepaard met uitdagingen op het vlak van integratie in de bestaande IT-omgeving. De toenemende complexiteit vraagt om een nieuwe benadering van infrastructuurbeheer. Interne IT-specialisten hebben hiervoor niet altijd genoeg kennis in huis. Bovendien wordt het IT-beveiligingsbeheer bij veel mkb bedrijven toevertrouwd aan medewerkers die zich geen IT-specialist mogen noemen.
Wij helpen u graag naar de oplossing die bij uw organisatie past, zodat u uw aandacht kunt richten op de groei van uw bedrijf.